Vorbitor

Marius Vasileanu

Marius Vasileanu

Cercetator în antropologia religiilor

Marius  Vasileanu (n. 1964, Gura Humorului) a obţinut o licenţă în filosofie la Universitatea Bucureşti şi a făcut un masterat în antropologia spaţiului sacru la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. A continuat studiile de antropologie a religiei și a susținut doctoratul la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Litere, cu teza „Relația duhovnic-ucenic în cultura română veche”.

A fost profesor de religie creștin-ortodoxă și istoria religiilor în mediul preuniversitar. A ţinut cursuri şi seminare de introducere în istoria şi antropologia religiilor la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

A fost redactor-şef al revistei „Adevărul literar şi artistic”, are o bogată activitate în presa scrisă, audio și video – preponderent cultural-religioasă. A publicat trei cărți de autor, a participat cu studii și articole în volume colective de spiritualitate creștină și în reviste cu profil academic.

Preocupat de peste trei decenii de acest subiect, are ca principală temă de cercetare postdoctorală fenomenul Rugului Aprins. A fost invitat să țină prelegeri despre Rugul Aprins în spații universitare bisericești și laice. Coordonează colecţia Arhiva Rugului Aprins (Editura Eikon), unde au apărut până acum șapte volume din scrierile participanților la această mișcare duhovnicească.

Articole